Aktív szabadidő a belső béke kulcsa

Aktív szabadidő a belső béke kulcsa

Az aktív szabadidő hasznos eltöltése sokkal pihentetőbb, mintha az ember a tévé előtt lustálkodna. Ha szellemileg és testileg is lefoglaljuk magunkat a szabadidőnkben, az hatással van jellemfejlődésünkre és agyunkat is frissen tartja. Amennyiben folytatunk olyan tevékenységeket, amelyek erre irányulnak, akkor a hétköznapi taposómalom kihívásait is sokkal könnyebben fogjuk venni. Efféle felfogással rendelkező szülőknek érdemes gyermekeiket már egész korán elkezdeni erre az életmódra nevelni.

Aktív szabadidő eltöltése

Az aktív szabadidő fogalma

Az aktív szabadidő fogalma összességében azokat a foglalatosságokat gyűjti össze, melyekben az egyén azért vesz részt, hogy épülhessen. Mindez úgy, hogy közben kipihenhesse magát, szórakozzon, képezze magát és ápolja társas kapcsolatait. A régebbi korokban az embereknek nem volt túl sok szabadideje, mert gyakorlatilag az egész életüket a munka tette ki. Az első aktív szabadidős tevékenységek közé tartoztak tipikusan a kirándulások, kulturális programok és sportesemények látogatása vagy éppen maga a szabaidő sportolás. Napjainkban egyre gyakrabb a jóga gyakorlása is. A jóga tipikusan segíti a külső és belső egyensúly megtalálását. Éppen ezért ma már oly sok jógaközpont nyílik, csak győzzön az ember válogatni a különféle jógastúdiók között.

Aktív szabadidő jóga gyakorlás által

Mindenképpen érdemes beiratkozni egy sport klubba vagy egy jógaiskolába, hogy kialakítsuk a sport és jóga gyakorlásának mindennapi rutinját. Akár otthon is tanulhatunk, online jóga és sport oktatói anyagok is rendelkezésre állnak, mint amilyen ez a jóga tudásanyag is.

 

Az aktív pihenés fogalma

Az aktív pihenést folytató személy a választott tevékenységet befolyásolja, illetve annak tevőleges résztvevője. Ez szorosan kapcsolódik a szellemi tevékenységekhez. Tölthetjük időnket olvasással, festéssel vagy akár futással. Ezek mind frissen tartják és fejlesztik meglévő készségeinket, illetve olyan rejtett képességekre lelhetünk rá saját magunknál, melyekről előtte tudomásunk sem volt. Egy választott sportnál fontos a mértékletesség, ugyanis ebben az esetben a testmozgás nem a kifáradást kívánja elősegíteni, hanem a cél a pihenés.

Aktív szabadidő vízitúrás kuránduláson

A passzív pihenés

A szabadidő passzív eltöltése nem igényel nagyobb testi vagy szellemi erőfeszítést és általában nincs különösebb célja vagy végeredménye. Ilyen például az alvás, lustálkodás, vayg amikor cask úgy bámulunk ki a fejünkből. Ezek leginkább otthonülős, a túljhajszolt életmódtól való belefásultság és sztressz velejárói. Megfelelő alvásmennyiséggel megvannak ezeknek is a maga előnyei, de egészségmegőrzés szempontjából közel sem építő.

A pihenés fontossága

Nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy kielégítő mennyiségű pihenésben legyen részünk. Sok betegség kiindulópontja az alváshiány és a túlhajszolt életmód. Tudnunk kell, hogy a délutáni alvás érdemben nem pótolja az éjszakai alvás hiányát. Ugyanígy nagyon fontos az álmodás folyamata, melynek segítségével feldolgozzuk a minket napközben ért történéseket, eseményeket. Az alacsony alvásmennyiség kihat a nappali teljesítményünkre és hosszútávon pszichés problémákhoz vezethet.

A szabadidő hasznos eltöltése

A kereskedelmi tévékből áradó műsorok nézése, a lehető legrosszabb formája annak, hogy agyunkat kikapcsoljuk. Érdemes az embernek olyan barátokkal körülvennie magát, akikkel eljárhatunk közösen például sportolni, könyvtárba stb. Napjaink fiatalságára nem ez a jellemző. Mindent eluralnak a PC játékok és az okostelefonok. Ez önmagában nem feltétlenül baj, de itt is meg kell találni a helyes arányt, hogy mennyi időt is érdemes ezekkel a dolgokkal eltölteni. Egy számítógépes játéktól mindent tálcán kapunk. Viszont egy jó könyv megmozgatja a fantáziánkat , javítja a képzelőerőnket, növeli a szókincset és a fogalmazáskészséget.

Akárhonnan is nézzük, ideje lenne levetkőzni a hazai szokásokat és fel kell ismerni azt, hogy valóban az aktív szabadidő a belső béke kulcsa. Sajnos a felsőbb vezetésnek nem érdeke, hogy ezt támogassa. Az emberek torkán szinte leerőszakolják az agybomlasztó tv műsorokat, szappanoperákat, tehetségkutatókat, de aki egyszer ráérez arra, hogy milyen jól tud esni egy könnyed délutáni sport vagy jóga, esetleg egy tartalmas könyv, az jó eséllyel nagyon sokat javíthat a saját életminőségén.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük