4 extrém szabadidősport

4 extrém szabadidősport

Sokak számára a szabadidősport egyet jelent az adrenalinnal. Felpörög a vérkeringés, az extrém sportoló érezni véli a testét behálózó idegpályákat, miközben őt ez megnyugtatja Akár minden pörgetős cucc, az extrém szabadidősport is képes függővé tenni annak élvezőjét. Ha azon gondolkodik hogy belépne az adrenalinfüggők kalandvágyó közösségébe, itt megteheti az első lépést.Nézzünk hát az extrém sport kulisszái mögé.

Irány az extrém szabadidősport világa

Olyan embernek tartja magát aki szereti az aktív szabadidős tevékenységeket? Vonzódik az extrém szabadidősportok iránt? Esetleg már arra is elkötelezte magát hogy ne csak álmodozzon ezekről, hanem utána is járjon lehetőségeinek? Nem döntött még arról hogy pontosan mibe is fogjon bele? A következő cikk segíthet mérlegelni. A legnépszerűbb 4 extrém szabadidősport, árait és rizikófaktorát mutatja be.

Siklóernyő repülés, mint szabadidősport

A siklóernyőzés hivatalosan nem tartozik az extrém sportok közé, mégis sokan akként tekintenek rá. “Extrém” voltát nem veszélyessége, sokkal inkább a repülés hétköznapitól eltérő közege adja.

Siklóernyő reülés, mint szabadidősport
Egy extrém sport madártávlatból.

Fajtái a siklóernyő, tandem siklóernyő, és a motoros siklóernyő.
1-2 alkalmas érdeklődőknek az ugrás és repülés profi kíséretében történik. Ezek ára 10-30 ezer forint között ingázik, veszélyesnek viszont egyáltalán nem mondható a gyakorlott ugró irányítása miatt.

A komolyabb érdeklődők 3 vagy több napos alaptanfolyamon, majd később több haladó tanfolyamon vehetnek részt. Itt a képzések ára általában 80 ezer forint körül mozog, viszont az adrenalin is magasabb. Egy alap tanfolyam elvégzésével már telesen magunkra, illetve a szélre utalva „szárnyalhatunk” korlátlan alkalommal.

A Német Függővitorlázó Szövetségtől (DHV) Statisztikája alapján a repülések 1% a végződik könnyebb sérüléssekkel, míg a súlyosabb sérülések száma 0.3% százalék.

Vadvízi evezés, a gyors folyók szabadidősportja

A vadvízi evezést már jóval extrémebb szabadidősportnak tekintik. Az 1950-es évektől pedig, az egyik legnépszerűbb csoportos extrém szabadidősportnak. Hazánkban a vadvízi evezés más néven rafting, nem űzhető, viszont a környező országokban, Ausztriában és Szlovéniában, annál inkább.

Általában két napos túrákon vesznek részt a csoportok, amiknek ára 20-50 ezer forint között mozog.

Vadvízi evezés, a gyors folyók szabadidősportja
A vadvízi evezés egyszerre adrenalin termelő, mókás és egyben csapatépítő szabadidősport.

 

Kategóriáiban a vadvízi evezést 6 részre osztották.

Az első két tökéletesen biztonságos, kategóriában kis távokra lehet számítani. Manőverezési gyakorlattal és kevés sziklával. A 3. és 4. kategóriában már igazi raftingról beszélhetünk, rázósabb terepekkel. Itt előfordulhatnak kisebb sérülések de nem kell megrémülni.

A vadvízi evezés utolsó két szintje kizárólag a gyakorlott vadvízi evezőknek való .Már vízesésekkel és kikerülhetetlennek tűnő sziklákkal találja szembe magát az ember. Itt nyilván a rizikófaktor is magasabb.

Búvárkodás misztikus élményt nyújtó szabadidősport

A búvárkodás élményének űzésére itthon tisztább tavainkon van lehetőség. Külföldön Horvátországban, illetve a Vörös-tenger környéke a legelterjettebb.

A búvárkodás misztikus élményt nyújtó szabadidősport
Egy új világ tárul a búvár szeme elé.

Hazánkban a fővárosban rengeteg lehetőség van búvártanfolyamok elvégzésére kb. egy hónap igénybevétele mellett. A tanfolyamokon az érdeklődő megismerkedik a felszereléssel, megtanulja a vízalatti jelbeszédet és gyakorolja a merüléseket. A tanfolyamok általában 40-70 ezer forint között mozognak.
Külföldön részt vehetünk gyorstalpaló búvár képzéseken is, ahol az oktatók felügyelete mellett tudunk merülni. Ezeken a fél napos utakon általában jól bejáratott gyönyörű merülőhelyekre juthatunk el fejenként kb. 20 ezer forint ellenében.

A búvárok balesetei általában a szabályok megszegéséből fakadnak, de ha ezeket betartjuk a kockázat nagyon minimális.

Szabadiőspot a világ tetején: a hegymászás

A hegymászás vagy másik nevén alpinizmus ugyancsak a halállal való cimborálás.Ha valaki rászánja magát hogy meghódítsa földünk legmagasabb csúcsait, azt már bármiféle szerénység nélkül nevezhetjük exrtém sportolónak.

Hegymászás, mint szabadidősportja
Akinek a szabadidő is a csúcsra törésről szól, annak a hegymászás az ideális szabadidősort.

Hosszában a néhány napos túráktól akár az egy hónapos expedíciókig is kiterjedhet, a mászás hosszától és nehézségétől függően.

Nagyon fontos a jó felszerelés kiválasztása akár gyalogtúráról akár sziklamászásról esetleg a keményebb gleccser és magashegyi hegymászásról beszélünk. Ezzel kapcsolatban érdemes egyeztetni a témában jártas túravezetővel.

Az árak is igen változatosak ebben a sportágban. A túrák hosszával a néhány 10 ezer forintól akár a fél millió forintig is kiterjedhetnek.
A 4 felsorolt kategóriából az alpinizmus tűnhet a legveszélyesebb szabadidős tevékenységnek. A gleccser vagy magashegyi hegymászásról nem is beszélve.

Mégsem kell tartani attól hogy akármelyik pillanatban leeshetünk mivel ezeken a túrákon általában a csoportok egymáshoz erősítve és sok biztosító kötél használatával végzik a mászást.

Összegzés

Mint látható az extrém sportok skálája a tengerek mélyétől a felhők fölé terjed. Biztos vagyok benne hogy e aktív szabadidős tevékenységek mindegyike egy életre szóló élményt nyújt. Már csak bátorságunkon és a pénztárcánk vastagágán múlik hogy a szabadidősport tárházából melyiket választjuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük