Tanyasi vendéglátás dióhéjban

Tanyasi vendéglátás dióhéjban

A tanyasi vendéglátás Magyarországon egyre elterjedtebbé válik, mind a vendéglátósok számának a szállások minőségének növekedése, mind a megfizethető árak miatt. Nem ritkaság, hogy aki egyszer megtalálja álmai tanyasi szállását ott visszajáró vendéggé válik.

Örök barátságokat köt a helyiekkel, esetleg egy e-fajta helyhez hasonló kép alakul ki a fejében, jövőjét, öreg korát illetően.

A tanyasi turizmus története

A Tanyasi turizmus története hazánkban az 1930-as években bontakozott ki, miután az I. világháborúban elvesztettük, a turisztikai központoknak használt tengerpartot, és Erdélyt. Ekkor főleg a Balaton környékén, a Mártában, a Bükk-vidékén és a kedvező éghajlatú, és tájú, Dél-alföldi helyek voltak népszerűek.

Az ország üdülési igényeinek kb.35%-át falvak elégítették ki. Főleg nagyvárosi gyermekes családok számára voltak érdekesek a tanyasi turizmus lehetőségei, ahol a városi gyerekek részeseivé válhattak a falusi életnek, megismerhették a mezőgazdaság, és az állattartás alapjait. A városi élet pörgése után a felnőttek is kiszakadtak végre a dolgos hétköznapokból, élvezhették a természet nyugalmát.

A II. Világháború kitörésével ez a folyamat megszakadt a falusi „üdülés” kényszerhelyzetté vált a kitelepítések miatt, a családos gyerekek egész nyarakra költöztek falusi rokonaikhoz. A tanyasi vendéglátás fogalma ezután hosszú ideig az egyszerű szoba kiadásban merült ki.

Tanyasi vendéglátás Magyarországon

Hosszú csendet követően a tanyasi vendéglátás, Magyarországon a 90-es évek elején kezdett el újra kibontakozni a FTOSZ (falusi turizmus országos szövetsége) megalakulásával.

A tanyasi szálláskeresők indoka, hansonló mint a két világháború közötti időszakban. A házaspárokat és nyugdíjasokat a nyugalom és a természet friss levegője hívogatja ezekre a helyekre. A falusi turizmus nagycsaládos hívei nyagyapáink volt hétkönznapjait, tevékenységeit szeretnék megtapasztalni, az állatenyészés a mezőgazdaság vagy akár a nomádabb ősmagyar életmód megismerésén keresztül.

A vendéglátók általában nyitott, idősebb házaspárok, vagy nagy családosok ahol, több generáció él együtt. Ezen famíliák szívesen mutatják meg városi embertársaiknak, hogy a hús sem az áruház polcán terem, egy disznóvágáson keresztül. Esetleg hogy milyen érdekes kis tasakban rakja elénk az anyatermészet a borsót, belevonva ezzel mindennapi tevékenységeikbe.

A tanyasi nyaralás élménye

Egy tanyasi nyaralási élmény, merőben más mint ha elmennénk egy 5 csillagos luxus szállodába, ahol folyamatosan a pénztárcánkat figyeljük azon izgulva nehogy megkívánja a gyerek a méregdrága fagylaltot.

Egy másik szempontot figyelembe véve egy ilyen helyen a „kikapcsolódás” fogalom, az elektromos eszközök és gépek kikapcsolását is jelentheti. Ajánlatos megfigyelni az ilyen tanyavilágban élő emberek egyszerű de mégis sokkal nyugodtabb életét.

Mi is néhány telefon és laptop nélkül eltöltött nap után, sokkal vidámabbak tudunk lenni,a csöndben és néhány aktív szabadidős tevékenységen keresztül, sokkal tisztábban halhatjuk saját gondolatainkat.

Tanyasi turizmus állatokkal

Kisgyerekes szülőknek ajánlott a tanyasi turizmust állatos környezetben megvalósítani. Rengeteg szálláshelyet találhatunk, ahol reggelente kakas kukorékolásra és szamárbőgésre kelhetünk.
Általában falusi környezetben, találkozhatunk lovakkal, kecskékkel, bárányokkal. Nem ritka a házak körül a cica, pulikutya, csirke, kiscsibe,amik etetése, takarítása nem csak a kicsik számára lehet élvezetes

Tanyasi vendéglátás konkrét menete

Mivel a tanyasi vendéglátás általában családoknál történik. Konkrét menetét tekintve manapság ajánlatos interneten utánanézni az általunk kiválasztott helyszínnek.

Sok hazai oldal foglalkozik ezen helyek ismertetésével.Itt képeket, elérhetőségeket, a szolgáltatás minőségét és árait találhatjuk meg. Én személy szerint javaslom telefonon felhívni a vendéglátót, ezzel is nagyobb képet kapva arról, milyen emberek körébe utazunk el. Jobb félni mint megijedni.

A tanyasi vendéglátás alapvetően, egyre népszerűbb kikapcsolódási lehetőségnek bizonyul hazánkban. Központi szerepet nem valószínű hogy bármikor is betöltene a köztudatban, éppen eme tanyák eldugott, ritkán lakott jellege miatt.

Véleményem szerint mindenkinek érdemes kipróbálni ezt a megszokottól eltérő pihenési formát, majd elfeledett kultúránk megismerése, vagy akár a pihenés új formájának felfedezése céljából.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük