Falusi turizmus kategória bejegyzései

A Falusi turizmus Magyarországon egyre elterjedtebbé válik, mind a vendéglátósok számának a szállások minőségének növekedése, mind a megfizethető árak miatt.

Falusi turizmus rövid története

A falusi turizmus először az 1930-as majd a II. világháború lezajlásával a rendszerváltás után, a 90-es évek közepe óta kezdett el újra népszerűsödni hazánkban. Ez a terület már akkor is remek lehetőséget nyújtott azoknak az embereknek, akik szerettek volna kicsit kiszakadni a város zajából.

falusi turizmus statisztika ksh
falusi turizmus statisztika ksh

Falusi turizmus vonzereje

A nyugdíjasok, idősebb házaspárok a természet nyugalma miatt jönnek ezekre a helyekre. Ha nagycsaládosok merészkednek ilyen helyekre, őket inkább az állattenyészés élménye vonza . A falusi turizmus ezen kívül remek lehetőség visszamenni a múltba. Ükapáink ideje és az ő mindennapjaik juthatnak róla eszünkbe.

Aki a kikapcsolódásnak ezt a műfaját választja megismerkedhet a mezőgazdaság és az állattenyésztés fortélyaival. Ilyen utazások során a vendégek és vendéglátók nem ritkán kötnek hosszú baráti kapcsolatot.A gyerekeknek sem árt ha megtanulják, hogy a tehén nem lila színű. Egy ilyen kiruccanás remek lehetőség, hogy ihletet és energiát merítsünk a természetből.

Falusi élet a nagyvárossal szemben

Aki esetleg nem csupán utazás hanem költözés okából érdeklődik a falusi világ iránt annak érdemes mérlegelni a városi élet előnyeit és hátrányait. Egy nagyváros több a munkalehetőség, magasabb a fizetés. Könnyebb a vásárlás és valószínűleg az oktatás is fejlettebb. Ellentétben a falusi felépítheti álmai kertes házát. Kutatások bizonyítják, hogy faluhelyen könnyeben elkerülni a betegségeket. Az ember tapasztalhatóan kevesebb stressznek van kitéve.

A városi körülmények között felnövő férfiaknál könnyebben előfordulhatnak betegségek.Például skizofrénia, hangulati zavarok, depresszió. Nők esetében városokban magasabb a bulímia veszélye. Gyerekeknél pedig könnyeben kialakulhat figyelemzavar. Általánosságban a falusi embernek jobb a stressz tűrő képessége. Ezeken felül megállapították azt a tényt, hogy az évezredek során kialakult bennünk a zöld környezethez való ragaszkodás. Ha ettől meg vagyunk fosztva nem tudunk az igazán fontos dolgokra koncentrálni.

Erdélyi szállások

Erdély sok szép látnivalót nyújt. Viszont szállás nélkül képtelenség mindre időt szakítani. Megnéztük, hogy milyen erdélyi szállások vannak a leglátogatottab erdélyi városokban és ezek mennyibekerülnek.

Erdélyi szállások a legszebb városokban

Nemcsak szállásokat kerestünk, de néhány várost is kiemeltünk. Ha erdélyi nyaralást tervezel jó kis tippekkel szolgálhatunk neked.

A szállások árát forintban adtuk meg, de itt kiszámolhatod az árfolyamot. Az árak az aktuális szezon ajánlatot tartalmazzák>> valutaváltó
Székelyföldi szálláshelyekről is írtunk. Erről a  Székelyföldi szállások című írásunkban olvashat.

Erdélyi városok

Ha erdélyi utazást tervezel tudnod kell, hogy különbséget teszünk Erdély és Székelyföld között. Különlegtesen szép erdélyi városok:

 • Nagyvárad
 • Szatmárnémeti
 • Torockó
 • Kolozsvár
 • Gyulafehérvár
 • Nagyszeben
 • Brassó

A kiválasztott erdélyi városokat sokoldalú kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Az erre utazók számára elkerülhetetlen a kulturális kikapcsolódás. Ezen felül lehetőség nyílik túrázásra, gyógyfürdőzésre. Pihenésre mindenképp alkalmat nyújt.

Hét sokoldalú erdélyi város

Rögtön a határ mellett található Nagyvárad (Oradea). A határmenti város állatkerttel, számos múzeummal, templomokkal, aqua parkkal várja látogatóit.

Ezután érdemes Szatmárnémetibe (Satu Mare) utazni. Leginkább különböző vallások templomait tekintheted itt meg. Érdekes felfedezés.

Városnak ugyan nem nevezhető, de erdélyi utazásunk során érdemes meglátogatni Torockót (Rimetea). Lehetőség nyílik túrázásra, pihenésre. Egyesek szerint Torockó az a hely, ahol kétszer lehet látni a napfelkeltét.

Szintén jó célpont lehet Kolozsvár (Cluj Napoca), nem messze Torockótól. Kulturális kikapcsolódásra lehetőséget nyújt a Magyar Opera és Színház.

A kulturális kikapcsolódások tárházához csatlakozik Gyulafehérvár (Alba Iulia) is. Emellett barlanglátogatásra is lehetőséget nyújt.

Jöhet is Nagyszeben (Sibiu), a szász város. Jellegzetes építkezési stílusa mindekit magával ragad. Nem messze Szebentől található a Vöröstoronyi-szoros. Történelmi jelentősége kimagasló.

Szintén a szász városok sorához csatlakozik Brassó (Brasov). Az ismert Fekete-templom és sok más különlegesség helyszíne. Emellett a Fogarasi havasok páratlan látványt nyújt az arra járóknak.

Erdélyi szállások

Nagyváradon ajánlott a Góbé panzió, amely igazán közel hozza a székely világot. Fehér fal, zöld kisablak – mindenkinek szívet melengető.

Erdélyi szállások: Nagyvárad - Gobe Panzio

A szoba ára: 7.800 Ft 1 fő/nap. Két fő, két ágyas szoba 11.000 Ft. Három személy három ággyal 13.000 Ft-ért szállhat itt meg.

Ha nem egészen székely jellegű szállásra gondoltál más lehetőségek is vannak. A hotel Continentalban is megszállhatsz.

Erdélyi szállások: Nagyvárad - Hotel Continental NagyváradItt egy éjszaka 2 fő számára 8.300 Ft, ellátás nélkül.
Ha mégis Szatmárnémetibe utaznál családoddal vagy barátaiddal, akkor a Premier Apartment-ben ajánlott megszállnod. Két apartmant tudsz bérelni 4 férőhellyel. Ára 5.800 Ft/fő/éjszaka.

Torockón csodaszép helyen található a Dr. Demeter Béla Vendégház.

Erdélyi szállások: Nagyvárad - Nagyvárad, Demeter Vendeghaz

Félpanziós ellátás 2 személy számára és 1 éjszakára 13.000 Ft-ba kerül itt.

Erdélyi szállások: Kolozsvár - Vidalis Panzió

Ha nem állsz meg Torockón, akkor Kolozsváron a Vidalis panzióban megszállhatsz. A standard 2 ágyas szoba ára 5.400 Ft/fő. nem tartalmaz reggelit.

Hotel Confort | Erdélyi szállások: Kolozsvár
Esetleg előkelőbb szállást keresel, akkor ajánlani tudjuk a Hotel Confort-ot. Itt 8.100 Ft/fő/éjszaka a szállás.

Prestige Hotel | Erdélyi szállások: Kolozsvár

Gyulafehérváron kellemes szállást nyújthat neked a Prestige Hotel. Egy ágyas szoba 8.100 Ft-ba kerül. Ha nem egyedül mész a reggeli benne van az árban.

Horeum Butique Hotel Nagyszeben | Erdélyi szállások:

Letisztult formákkal és környezettel vár rád Nagyszebenben a Horum Butique Hotel. A Horumban 8.800 Ft/fő/éj a szállás ára.

Fortuna Panzió Nagyszeben | Erdélyi szállások

A nagyszebeni Fortuna panzió pedig egy rusztikusabbélménnyel gazdagíthat. Ellátás nélkül a szállásod itt 8.400 Ft egy éjszakára.

Felsorolásunk végén pedig itt van Brassó városa. Számos szálláslehetőség közül kiválasztottunk kettőt.

Holiday Villa - Brassó | Erdélyi szállások

A Holiday Villában két ágyas szoba 6.750 Ft/fő/éj.

Hotel Kolping Brassó | Erdélyi szállások

A Hotel Kolping franciaágyas szobája 9.100 Ft/fő/éj.

Összegzés

Annyit mindenképp megtudhattunk, hogy erdélyi utazásunk során semmiképpen nem maradunk szállás nélkül.

A kiválasztotterdélyi szállások olyan városok  turisztikai céplontjai, amelyek sokoldalú kikapcsolódást ajánlanak az arra utazóknak.

Te voltál már ezek közül bármelyik városban? Ismersz esetleg más szálláslehetőséget?

 

 

 

 

 

Székelyföldi szállások, látnivalók és lehetőségek

Székelyföld az, ami elvarázsol. A székelyföldi szállások mind-mind a helyi vendégszeretet központjai. A fenyők, a hegyek, az emberek tagadhatatlanul jellegzetes egyéniséggel rendelkeznek. A körülbelül két és fél megyét átfogó Székelyföld kellemes nyaralási és kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Egyéb székelyföldi szállások az Erdélyi szállások összeállításban is találhatók.

Legfontosabb székely városok

Aki Székelyföldre látogat, kisvárosokkal szembesülhet elsősorban. Mindegyik székely várost erdő, olykor hegyvonulat választja el egymástól.

Székelyföld térkép

A legfontosabb székely városok:

 • Csíkszereda
 • Székelyudvarhely
 • Gyergyószentmiklós
 • Sepsiszentgyörgy
 • Marosvásárhely

Székelyföldi látnivalók

A székelyföldi látnivalók kihagyhatatlan alapkövei az erdélyi utazásnak. A havasok, a kedvesen mosolygó arcok mindenkit tárt karokkal várnak. Elsősorban ajánlott bebarangolni a Hargitát, a Gyilkos-tó és Békás-szoros környékét, majd a Nyergestetőt és a parajdi sóbányát.

Látnivalók Csíkszereda környékén

Csíkszereda Székelyföld szívében helyezkedik el, mint Hargita megye székhelyvárosa. A városban csodás vonzerejű épületekkel találkozhatunk. Ilyen például a Mikó-vár, a Márton Áron Gimnázium épülete is. Ugyanakkor a megyeháza és városháza is látványos.

Mindenképpen látogassanak el Somlyó hegyére, ahol a pünkösdi búcsút tartják. A környéken fellelhető Madarasi Hargita és Hargita-fürdő, ahol mofetták szolgálnak az egészségünkre, valamint téli szezonban sí- és korcsolyapálya. A környéken helyezkedik el Tusnádfürdő, ahonnan a Szent Anna tavat látogathatjuk meg. Megér egy sétát.

 Látnivalók Székelyudvarhely környékén

A szintén Hargita megyei kisváros, Székelyudvarhely is káprázatos. Régi, magyar kor-béli építkezésével szinte visszaröpít minket az időben. A közelben helyezkedik el Korond, a kézműves vásárosok és népi keramikusok standjainak ezreivel.

Székelyudvarhely környékének a parajdi sóbánya is szerves része, és nyaralni vágyóknak ajánlott a strand is. Ezen kívül Gyergyószentmiklóstól 50 km-re csúcsosodik fölénk a Békás-szoros és a Gyilkos-tó körüli hegyek. A szerpentines hegyi hágó során a kilátás pazar. A szovátai Medve-tó nem csak medve alakjáról híres, hanem a tó vizének szuper minőségéről is.

Székelyföldi szállások

A székelyföldi szállások helyszínein magyar, román, angol nyelveken történik a kiszolgálás. Összegyűjtöttünk néhány kapós ajánlatot, az árakat is feltüntettük, de az aktuális árfolyam értékéért kattintson ide.

Szállás Csíkszereda környékén

Fűzfa Panzió

Elhelyezkedése: Csaracsó, Csíkszeredától kb. 10 km

Szolgáltatások: 10 szoba, konyha, fürdőszobák, hatalmas tágas és kellemes hangulatú ebédlő, társalgó és zöld udvar, ingyenes parkolási lehetőséggel; magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Székelyföldi szállások: Fűzfa panzió Csikszereda környékén
Székelyföldi szállások: Fűzfa panzió Csikszereda környékén

Árak: 3100 Ft/fő/éjszaka, 10 Euro/fő/éjszaka, 45 Ron/fő/éjszaka. Nagyobb csoport vagy teljes ház bérlése esetén az ár tárgyalható.

Alkalmas: Baráti és családi hétvégi összejövetelek és/vagy szilveszteri ünneplés céljaira.

Elérhetőség és egyéb részletek: Fűzfa Panzió 

Nimfa Apartments

Elhelyezkedése: Csíkpálfalva, Csíkszeredától 5 km

Szolgáltatások: szobák párok és családok részére, külön apartman.

Székelyföldi szállások: Csíkaapátfalva

Hatalmas zöld kert, mely gyerekek számára és kerti sütés-főzésre is alkalmas.

Parkolási lehetőség ingyenesen, közös konyha, fürdőszobák, nagy ebédlő és társalgó.

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: szobánként változó: 4500-34500 Ft, 15-110 Euro, 70-515 Ron között

Alkalmas: családok és párok részére, valamint nyaralásra és szilveszteri ünneplésre.

Elérhetőség és egyéb részletek: Nimfa Apartments 

Három Székely Fogadó

Elhelyezkedése: Csíkszereda

Szolgáltatások: saját fürdőszobás szobák, néhány szoba erkéllyel ellátott, csodás kilátás a hegyekre.

Magyar konyhás étterem, zöld udvar és ingyenes Wi-fi.

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: 7000 Ft/fő/éjszaka, 23 Euro/fő/éjszaka, 105 Ron/fő/éjszaka

Elérhetőségek és további részletek: +40 742 135 484

Szállás Székelyudvarhely környékén

1. Napsugár Panzió

Elhelyezkedése: Szentegyháza, Székelyudvarhelytől 25 km

Szolgáltatások: vendégszobák, étterem, bár, szauna, bel- és kültéri medence, kellemes és nyugodt környék.

szekelyfolASzékelyföldi szálláshelyek Szentegyházadi szallashelyek szentegyhaza - Napsugár Panzió

Alkalmas rendezvények és konferenciák lebonyolítására.

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: panzió és kemping áll a vendégek rendelkezésére.

Az árak 2400-10000 Ft, 8-32 Euro, 35-150 Ron között mozognak.

Elérhetőségek és további részletek: Napsugár Panzió 

2. Petőfi Panzió

Elhelyezkedése: Székelyudvarhely

Szolgáltatások: családi és privát szobák fürdőhelyiséggel, TV, étterem, bár, fitneszterem és szauna, ingyenes Wi-fi és parkolási lehetőségek a panzió területén.

Székelyföldi szálláshelyek Székelyudvarhely - Petőfi Panzió

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: 10000-20000 Ft, 32-34 Euro, 150-300 Ron között változnak szobatípusonként.

Elérhetőségek és további részletek: Petőfi Panzió 

További székelyföldi szállások

1. Erzsébet Panzió

Elhelyezkedése: Szováta

Szolgáltatások: káprázatos panoráma a Medve-tóra és környékére, valamennyi szobához saját fürdőhelyiség is tartozik. A szálláshelyen felszerelt konyha, ingyenes Wi-fi és grillezési lehetőség van, valamint kültéri pihenősarok.

Székelyföldi szálláshelyek Szováta - Erzsébet Panzió

Magyarul románul és angolul beszélnek.

Árak: 3000-11000 Ft, 10-35 Euro, 45-160 Ron között változnak szobánként.

Elérhetőség és további részletek: szallas+erzsebet-panzio-szovata@szallas.hu

2. Skandik Ház

Elhelyezkedése: Tusnádfürdő

Szolgáltatások: fürdőhelyiséggel ellátott szobák, grillezési lehetőség, széles hegyi panoráma, közös konyha és ingyenes parkolási lehetőség.

Székelyföldi szálláshelyek Tusnádfürdő 

Magyarul, románul és angolul beszélnek.

Árak: 6100-14000 Ft, 19-45 Euro, 90-207 között változnak szobánként/éjszaka.

Elérhetőség és további részletek: Skandik Ház

Összegzés

Felsoroltuk Önöknek, melyek szerintünk a legkapósabb székelyföldi szállások, a legfontosabb székely városok és látnivalók. A többi Önökön múlik. Székelyföld soha véget nem érő zöld fenyvesei kimondhatatlan élményekkel gazdagíthatják a nyaralását. A lehetőségek szinte végtelenek.

A felsorolt helyszínekből és szállásokból az éppen legjobb ajánlatokkal rendelkezőket soroltuk fel. Járt már Székelyföldön? Ajánlana egy szálláshelyet a társainak? Ne habozzon, mondja el!

 

 

Tanyasi vendéglátás dióhéjban

A tanyasi vendéglátás Magyarországon egyre elterjedtebbé válik, mind a vendéglátósok számának a szállások minőségének növekedése, mind a megfizethető árak miatt. Nem ritkaság, hogy aki egyszer megtalálja álmai tanyasi szállását ott visszajáró vendéggé válik.

Örök barátságokat köt a helyiekkel, esetleg egy e-fajta helyhez hasonló kép alakul ki a fejében, jövőjét, öreg korát illetően.

A tanyasi turizmus története

A Tanyasi turizmus története hazánkban az 1930-as években bontakozott ki, miután az I. világháborúban elvesztettük, a turisztikai központoknak használt tengerpartot, és Erdélyt. Ekkor főleg a Balaton környékén, a Mártában, a Bükk-vidékén és a kedvező éghajlatú, és tájú, Dél-alföldi helyek voltak népszerűek.

Az ország üdülési igényeinek kb.35%-át falvak elégítették ki. Főleg nagyvárosi gyermekes családok számára voltak érdekesek a tanyasi turizmus lehetőségei, ahol a városi gyerekek részeseivé válhattak a falusi életnek, megismerhették a mezőgazdaság, és az állattartás alapjait. A városi élet pörgése után a felnőttek is kiszakadtak végre a dolgos hétköznapokból, élvezhették a természet nyugalmát.

A II. Világháború kitörésével ez a folyamat megszakadt a falusi „üdülés” kényszerhelyzetté vált a kitelepítések miatt, a családos gyerekek egész nyarakra költöztek falusi rokonaikhoz. A tanyasi vendéglátás fogalma ezután hosszú ideig az egyszerű szoba kiadásban merült ki.

Tanyasi vendéglátás Magyarországon

Hosszú csendet követően a tanyasi vendéglátás, Magyarországon a 90-es évek elején kezdett el újra kibontakozni a FTOSZ (falusi turizmus országos szövetsége) megalakulásával.

A tanyasi szálláskeresők indoka, hansonló mint a két világháború közötti időszakban. A házaspárokat és nyugdíjasokat a nyugalom és a természet friss levegője hívogatja ezekre a helyekre. A falusi turizmus nagycsaládos hívei nyagyapáink volt hétkönznapjait, tevékenységeit szeretnék megtapasztalni, az állatenyészés a mezőgazdaság vagy akár a nomádabb ősmagyar életmód megismerésén keresztül.

A vendéglátók általában nyitott, idősebb házaspárok, vagy nagy családosok ahol, több generáció él együtt. Ezen famíliák szívesen mutatják meg városi embertársaiknak, hogy a hús sem az áruház polcán terem, egy disznóvágáson keresztül. Esetleg hogy milyen érdekes kis tasakban rakja elénk az anyatermészet a borsót, belevonva ezzel mindennapi tevékenységeikbe.

A tanyasi nyaralás élménye

Egy tanyasi nyaralási élmény, merőben más mint ha elmennénk egy 5 csillagos luxus szállodába, ahol folyamatosan a pénztárcánkat figyeljük azon izgulva nehogy megkívánja a gyerek a méregdrága fagylaltot.

Egy másik szempontot figyelembe véve egy ilyen helyen a „kikapcsolódás” fogalom, az elektromos eszközök és gépek kikapcsolását is jelentheti. Ajánlatos megfigyelni az ilyen tanyavilágban élő emberek egyszerű de mégis sokkal nyugodtabb életét.

Mi is néhány telefon és laptop nélkül eltöltött nap után, sokkal vidámabbak tudunk lenni,a csöndben és néhány aktív szabadidős tevékenységen keresztül, sokkal tisztábban halhatjuk saját gondolatainkat.

Tanyasi turizmus állatokkal

Kisgyerekes szülőknek ajánlott a tanyasi turizmust állatos környezetben megvalósítani. Rengeteg szálláshelyet találhatunk, ahol reggelente kakas kukorékolásra és szamárbőgésre kelhetünk.
Általában falusi környezetben, találkozhatunk lovakkal, kecskékkel, bárányokkal. Nem ritka a házak körül a cica, pulikutya, csirke, kiscsibe,amik etetése, takarítása nem csak a kicsik számára lehet élvezetes

Tanyasi vendéglátás konkrét menete

Mivel a tanyasi vendéglátás általában családoknál történik. Konkrét menetét tekintve manapság ajánlatos interneten utánanézni az általunk kiválasztott helyszínnek.

Sok hazai oldal foglalkozik ezen helyek ismertetésével.Itt képeket, elérhetőségeket, a szolgáltatás minőségét és árait találhatjuk meg. Én személy szerint javaslom telefonon felhívni a vendéglátót, ezzel is nagyobb képet kapva arról, milyen emberek körébe utazunk el. Jobb félni mint megijedni.

A tanyasi vendéglátás alapvetően, egyre népszerűbb kikapcsolódási lehetőségnek bizonyul hazánkban. Központi szerepet nem valószínű hogy bármikor is betöltene a köztudatban, éppen eme tanyák eldugott, ritkán lakott jellege miatt.

Véleményem szerint mindenkinek érdemes kipróbálni ezt a megszokottól eltérő pihenési formát, majd elfeledett kultúránk megismerése, vagy akár a pihenés új formájának felfedezése céljából.

 

Városi élet előnyei és hátrányai

Gyakran hallunk érvelgetéseket a városi  élet és a vidéki mellett vagy ellen. Most összeszedtük a legfontosabbakat, hogy mielőtt egy fontos költözésre szánnád magad, még egyszer alaposan átgondolhasd, hogy biztosan neked való-e a vidéki élet.

A városi élet előnyei és hátrányainak összevetése

A városi élet előnyei

 • A városi életben a munkalehetőség jobb – A városok esetében, amit legelőször érdemes kiemelni, mint pozitívumot, hogy könnyebben munkát lehet találni.

 

 • A városi fizetések magasabbak – A nagyvárosi fizetések gyakran magasabbak a vidékiekhez képest. Itt kell megjegyezni, hogy itt kell megjegyezni, hogy a nagyvárosi élet jóval drágább is. A lakás és albérlet árak jóval magasabbak, ráadásul a városokban jóval többen is keresnek lakást, így a megfelelő lakás megtalálása sokkal nehezebb.

 

 • A vásárlás könnyebb  -A nagyváros előnye az is, hogy megannyi bolt, divatáru üzlet, étterem és szórakozóhely áll rendelkezésre.

 

 • Az oktatási infrastruktúra fejlettebb a városokban  -A családosok számára előny, hogy számtalan óvoda és iskola közül válogathatnak.

 

 • A nagyvárosi oktatás nagy eséllyel színvonalasabb a vidékinél

 

A városi élet hátrányai

Az ingatlanok és az albérleti díjak a városokban jóval magasabbak. A családosok többsége kertes házról álmodik, de anyagi okok miatt panel illetve társasházi környezetben kényszerülnek gyermekeiket felnevelni.
Ha röviden szeretnénk összefoglalni, számos betegség kialakulásáért tehetjük felelőssé a nagyvárosi életet, és az azzal járó életformát. 1900-ban a világ népességének csupán 14 százaléka volt városlakó, három évvel ezelőtt ez a szám már elérte az ötven százalékot, míg az ENSZ előrejelzése szerint ez az arány 2050-re eléri a 70 százalékot.

Kutatások

Több kutatás is foglalkozott a csecsemők egészségi állapotával, összehasonlítva a városban, illetve a vidéken született babákat. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy azok a csecsemők, akik nagyvárosban születnek, rosszabb egészségi állapotra – beleértve a mentális egészséget is – számíthatnak, mint vidéken élő társaik.

A városi lét ugyanis nagy kockázatot jelent, különféle mentális betegségek, ízületi gyulladás, szívbetegségek, rák és termékenységi problémák társulhatnak ehhez az életmódhoz. A városi levegő már magzati korban károsíthatja az egészséget, és egy életre meghatározhatja a rosszabb egészségi állapotot.

Tavaly, laboratóriumi vizsgálatokban az Ohio Állami Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a városi szennyeződések anyagcsere-változásokat okozhatnak kisgyermekeknél, amelynek eredményeként megemelkedik a vércukorszint, és megnő a kockázat az inzulinrezisztencia kialakulására.

A kutatás vezetője Qinghua Sun, megfigyelte, hogy ezek a szennyező anyagok a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezetnek. Mégpedig úgy, hogy a finom kémiai részecskék gyulladást okoznak.

Az pedig csak ront a helyzeten, hogy a legtöbb gyermek sosem hagyja el a városi környezetet. Brit statisztikai adatok szerint minden ötödik fiatal még sosem járt vidéken, míg további 17 százalék egyszer vagy kétszer volt. A város ráadásul együtt jár azzal, hogy beltéri életet élünk. És ennek is meglesz a következménye.

Azok a gyermekek, akik többnyire a lakásban tartózkodnak, nagyobb esélyük van a rövidlátásra, amiből vakság is kialakulhat későbbiekben. Ezért pedig a napfény hiánya tehető felelőssé. A napfény hatására termeli a retina a dopamint, amely megakadályozza a szem túlzott növekedését. Emellett a fény hatására a pupilla összehúzódik, ezáltal megnövekszik a látásélesség

Az is bizonyított, hogy a városi gyermekek nagyobb eséllyel lesznek allergiások, asztmások, mint vidéki társaik. Ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a betonrengetegben kevesebb a pocsolya, így nem is találkozik az immunrendszer azokkal a talajban található baktériumokkal, amely megedzhetné. A legújabb kutatások ráadásául azt állítják, hogy a városi anyák már az anyaméhben növekvő csöppségnek átadhatják az allergiára való hajlamot.

A városi élet pszichés hatásai

A mentális betegségek valószínűbb kialakulását a sok stresszel magyarázzák a szakembereké. Skizofréniát és szorongásos zavarokat okozhat. Glyn Lewis londoni pszichiáter szerint a skizofrénia előfordulása kétszer nagyobb a városi férfiaknál, mint a vidéken nevelkedetteknél.

A városlakó embereknél a hangulati zavarok – bipoláris zavar, depresszió – is nagyobb eséllyel alakulnak ki, számszerűsítve 39 százalékkal magasabb a kockázat, és 21 százalékkal nagyobb az esély a szorongásos zavarokra, mint a pánikroham, extrém fóbiák, rögeszmék.

A városi fiatal nők ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek bulímiában, az étkezési zavarok egyik leggyakoribb formájában – a British Journal of Psychiatry lapban megjelent tízéves kutatáson alapuló tanulmány szerint. Az év elején német kutatók arról számoltak be, hogy a városi ember agyában is vannak eltérések.

Agyi képalkotó vizsgálatokkal kimutatták, hogy az amygdala, és a cinguláris kéreg – mindkét agyi terület részt vesz az érzelmek és szorongás szabályozásában – igen aktív lett a a városlakóknál, amikor stresszel szembesültek. A vidékieknél sokkal enyhébb reakciót figyeltek meg. Gyermekeknél pedig nagyobb eséllyel alakul ki figyelemzavar.

A zöld környezet hiánya is hatással lehet az egészségünkre. Egy elmélet szerint – biofília – az emberi fejlődés során kialakult a zöld környezet iránti ragaszkodásunk, és idegesek leszünk, ha megfosztanak tőle. Frances Kuo, az Illinois Egyetem pszichológusa is kiállt ez elmélet mellett. Ő vizsgálta például a hiperaktivitással küzdő gyermekeket, és azt találta, hogy már egy húszperces séta is sokat segített, javult a figyelem. A legtöbb városlakó azonban túl elfoglalt ehhez a terápiához.