Jóga hatása az egészségturizmusra

Jóga hatása az egészségturizmusra

A jóga fej fej mellett halad a wellness és fitnesz világával. Most bekukkantunk az egészséges életmód és az egészségturizmus magyarországi helyzetébe. A jóga életmód azonban jóval megelőzte versenytársait. Ma már komoly műfaj a wellness- és egészségturizmus. Ismerjük meg közelebbről a jóga életszemlélet és a vendéglátás kapcsolatát. Lássuk, mekkora lehet a jóga hatása a mai magyar turizmusra és mik a nemzetközi aktuális trendek?

Jóga hatása az egészségturizmusra

A Wellness Tourism Wordwide megbízásából átfogó tanulmány készült a hazai wellness turizmust illetően. A jóga Magyarországon legkönnyebben ebből az irányból érhető el. A tanulmányból kiderült, hogy az egészségturizmussal foglalkozó területeken alapjában javult az életminőség és az általános kedélyállapot.

Megtudtuk azt is mik azok a lehetőségek amik a gyógy- és wellness turistákat a leginkább érdeklik.

Jóga hatása az egészségturizmusra

Jóga hatása az egészségturizmusra

 

Jóga hatása az egészségturizmusra

A jóga és meditáció az ötödik helyen áll. Forrás: itthon.hu

Mi a jóga

A jóga az önismeret tapasztalatok általi tudományaként definiálja magát. Gyakorlati, módszeres és szisztematikus technikai komponensek együttese. Célja, hogy az ember megismerje legmélyebb természetét.

A vallások azt igyekeznek meghatározni, hogy milyen életutat járjunk sok ezer éves filozófiájukkal. Ellentétben a gyakorlati tudományok, mint a meditáció, ami a jóga egyik ágazata, konkrét tapasztaláson alapulnak. Persze a kettő ugyanabból az irányból indult ki. A jóga jelentése szanszkritul egyesülést jelent. Ez értelmezhetjük önmagammal, vagy istennel való egyesülésnek is.

A jóga lényege

A jóga a nyugati tudományban, az izmok idegrendszeren keresztül végzett fejlesztésével, átstrukturálásával és finomításával az elmére is hat. Az idegrendszer szenzoros pályái is finomodnak és átstrukturálódnak a testhelyzetek gyakorlásával. Jógával fejlődnek és gyarapodnak a motoros idegek kapcsolata az agyban.

A jógáról köztudott, hogy mindennapos gyakorlása javítja az egészséget. A jóga életmód jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi.
Ennek a mozgásformának számos jótékony hatása van. Erőssé és kitartóvá tesz, növeli az ízületek mozgástartományát, ízületi gyulladások esetén kifejezetten ajánlott. Erősíti az izmokat, javítja a tartást. Hátfájás megszüntetésére is bizonyos ászanák végzése lehet a legjobb megoldás.

Jógaoktatás Magyarországon

Magyarországra 1896-ban érkeztek meg az első indiai jógik,név szerint Bhimszén Latap és Gópál Krisna. Tudásuk hazánkban csupán szóbeszéd útján tudott terjedni a rendszerváltásig. A két világháború és a kommunizmus rányomta a bélyegét az e fajta lelki gyakorlatra.

Manapság egyre többen rendezkednek be jógatáborok fogadására. Főleg Budapest a vezető jógaoktatás terén, rengeteg jóga stúdió kínálja képzéseit, megannyi jóga tanfolyam közül válogathat magának az érdeklődő.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük