A jóga életmód és életszemlélet

A jóga életmód és életszemlélet

A jóga életmód lassan a nyugati kultúra egyik legelterjedtebb szabadidős tevékenységévé válik. Az egyre bővülő választék is erre hivatkozik. Németországban találkozhatunk már sör jógával, sőt kutyajógával jógával is.

A különböző „nyújtógyakorlatok” amiket mi jógának hívunk azonban csak a felszínét képezik egy sokkal mélyebb életstílusnak. A jóga életmód és az általa kölcsönzött életszemlélet bárki számára elsajátítható. De üres beszéd helyett nézzük meg inkább a tényeket! Íme.

Jóga életmód

Mire képes a jóga életmód?

A jógáról köztudott, hogy mindennapos gyakorlása javítja az egészséget. A jóga életmód jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi.
Ennek a mozgásformának számos jótékony hatása van.

Erőssé és kitartóvá tesz, növeli az ízületek mozgástartományát, ízületi gyulladások esetén kifejezetten ajánlott. Erősíti az izmokat, javítja a tartást. Hátfájás megszüntetésére is bizonyos ászanák végzése lehet a legjobb megoldás.
A jóga az egyetlen mozgásforma, mely a belső szerveket és mirigyeket is megmozgatja. Orvosi tanulmányok igazolják, hogy a test egészére, valamint a szellemi teljesítő képességre is hat.
Számos betegség kockázata csökkenthető ezáltal, többek között mozgásszervi panaszok, szív és érrendszeri megbetegedések.

Jóga a helyes életmód kulcsa

A jóga az önismeret tapasztalatok általi tudományaként definiálja magát. Gyakorlati, módszeres és szisztematikus technikai komponensek együttese. Célja, hogy az ember megismerje legmélyebb természetét.
A vallások azt igyekeznek meghatározni, hogy milyen életutat járjunk sok ezer éves filozófiájukkal. Ellentétben a gyakorlati tudományok mint a meditáció, konkrét tapasztalaton alapulnak. Persze a kettő ugyan abból az irányból indult ki. A jóga jelentése szanszkritul egyesülést jelent. Ez értelmezhetjük önmagamal, vagy istennel való egyesülésnek is.

A jóga a betegségek elűzője

Csökkenti a vérnyomást

Hatha jógával igyekeztek csökkenteni hiperaktív gyerekek magas vérnyomását, a Pennsylvania Egyetem kutatója, dr. Debbie Cohen által vezetett vizsgálat során. A gyerek, szabadidős tevékenységként, rendszeres jógaoktatáson vettek részt. Később egyértelműen alacsonyabb vérnyomást mértek és viselkedésük is javult. Ha te is magas vérnyomással küzdesz, érdemes megpróbálnod tehát ezt a jógatípust!

Javítja a szívritmuszavart

A jóga és a szívrendszeri betegségek összefüggése kapcsán, a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi karának kutatója 37 tanulmányt végzett. E kísérletek egyike egyike során 3 hónapig figyelték a résztvevők szívműködését, pulzusszámát, vérnyomását, szorongás-szintjét. Megkérték a kísérleti alanyokat, hogy legalább heti kétszer jógázzanak.
A megfigyelés végére bebizonyosodott, a szívműködéssel kapcsolatos problémák 50%-kal csökkentek. Az alanyok szívritmusa is lassult. 67 dobbanás per percről, 62 dobbanásra állt vissza átlagosan, a jógának köszönhetően. És ha ez nem lenne elég, elmondásuk alapján a szorongásuk is csökkent a mindennapokban.

Segít a fogyásban

A jóga befolyásolja a test leptin termelését, amely az energiafelvételt és elosztást koordinálja. Akik rendszeresen jógáznak, 36%-kal több leptinnel rendelkeznek. Léteznek, ráadásul különleges pózok, amelyek kifejezetten ezt a célt szolgáljak.

Sok fantasztikus hatása van testedre

A jóga képes erősíteni az immunrendszert, hatással van a hormon-, valamint az idegrendszerre, de még akár a menstruációs fájdalmakra is jó orvosság.

A jóga életmód a pozitív gondolatok tárháza

A jóga az izmok idegrendszeren keresztül végzett fejlesztésével, átstrukturálásával és finomításával az elmére is hat. Az idegrendszer szenzoros pályái is finomodnak és átstrukturálódnak a testhelyzetek gyakorlásával. Jógával fejlődnek és gyarapodnak a motoros idegek kapcsolata az agyban.
A test és az elme nem két egymástól elkülönülő dolog, hanem egy egység. A jóga ettől olyan hatékony, amilyen.

Ami a testtel történik, az az elmével is megtörténik és ami az elmével történik az hat a lélekre.

Ha kiegyensúlyozott és teljes életet szeretnénk élni, nem szabad elhanyagolni egyiket sem. A jóga életmód mind háromra hatással van, így érthető hogy általa fogékonyabbá, érzékenyebbé és éberebbé válunk erre a varázslatos jelenségre, az életre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük