Aktív nyaralás mozgással

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az aktív nyaralás sokkal pihentetőbb, mint az amolyan kifekszem az óceán partjára és szürcsölgetem a kókuszt. A legfontosabb, hogy meglegyen a napi mozgás. Utánajártunk, hogy ez miként is lehetséges. A szabadidő aktív eltöltése valóban relaxál.

Aktív nyaralás

Aktív nyaralás tippek

Ahhoz, hogy a nyaralásunk valóban tartalmas legyen, elengedhetetlen a konkrét mozgás.

Nem kell feltétlenül extrém sportban gondolkodni. Az sem rossz ötlet, de most más oldalról közelítünk a nyaraláshoz.

Előfordulhat, hogy hiányoljuk a kedvenc fitness központunkat a megszokott berendezésekkel.  Ilyen esetre hasznos lehet, ha van mibe kapaszkodnunk. Hatékony segítség a mozgásban, ha van egy program, amit napi rutinként gyakorlunk. Ilyen mozgás tippekkel szolgálhatnak a fitness guruk programjai.

Aktív nyaralás pilates gyakorlatokkal

Egy új programot találtunk, miközben a megfelelő mozgásprogram után kutattunk. Az projekt alapítója, Túri Virág Réka pilates és gerinctorna specialista szerint a napi 20 perces mozgásprogram elegendő a szinten tartásra.

Hasznos cikkei a mozognikell.hu Pilates blog oldalon olvashatók.

Aktív nyaralás ötletek

Aki aktív nyaralásban gondolkodik, nem csak a mozgást kívánja, hanem az utazás mellett valamilyen hozzáadott értéket szeretne kapni.

Ilyen lehet egy külföldi jógás út vagy csupán egy kultúrtörténeti utazás. Mint erről korábban írtunk a jóga egyre komolyabb hatással van az egészségturizmusra.

Találtunk is mindkét lehetőségre különösnek ígérkező programot. Mutatjuk a részleteket

Aktív nyaralás jógával

Szabó Szilvia Jógamájá nem éri be holmi magyar vagy európai utazással. Egyenesen a jóga őshazájába szervez utakat azoknak, akik az aktív nyaralást jógá életmóddal és egzotikummal szeretnék kombinálni. Érdemes utána olvasni és lekérni az aktuális útitervet a program honlapján: jóga utazás

Aktív nyaralás jógával Indiában

A nyaralás tehát nem azonos a folyamatos strandon fekvéssel. Mindenki, beleértve útitársakat, de még házi kedvenceinket is,  jól érezheti magát aktív nyaralás közben is.

Az egészség a lényeg. Egy kis mozgással emeljünk a szabadidő fényén. Ha körültekintően utánanézünk, és tisztában vagyunk a tényekkel, akkor sokkal intenzívebb élményeink lesznek, mint egy amolyan pihengetős nyaraláson.

Tengeri mozgás pl evezés közben egyenletesebben barnul a bőrünk, bringa túra közben nem csak szép tájakat fedezünk fel, hanem sportolunk is.

A gyaloglás közben megismerkedünk a környék élővilágával, és az környék lakóival.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy az aktív nyaralás hatékony regenerálódás.

Mindez, nem más, mint a napi rutin teljes megváltoztatása. Új ismereteket szerzünk, miközben az egészségünkkel is törődünk. Az eredmény a teljes feltöltődés.

Jó utazást és kellemes kalandozást, hatékony mozgást kívánunk aktív nyaralásához!

 

 

 

Erdélyi szállások

Erdély sok szép látnivalót nyújt. Viszont szállás nélkül képtelenség mindre időt szakítani. Megnéztük, hogy milyen erdélyi szállások vannak a leglátogatottab erdélyi városokban és ezek mennyibekerülnek.

Erdélyi szállások a legszebb városokban

Nemcsak szállásokat kerestünk, de néhány várost is kiemeltünk. Ha erdélyi nyaralást tervezel jó kis tippekkel szolgálhatunk neked.

A szállások árát forintban adtuk meg, de itt kiszámolhatod az árfolyamot. Az árak az aktuális szezon ajánlatot tartalmazzák>> valutaváltó
Székelyföldi szálláshelyekről is írtunk. Erről a  Székelyföldi szállások című írásunkban olvashat.

Erdélyi városok

Ha erdélyi utazást tervezel tudnod kell, hogy különbséget teszünk Erdély és Székelyföld között. Különlegtesen szép erdélyi városok:

 • Nagyvárad
 • Szatmárnémeti
 • Torockó
 • Kolozsvár
 • Gyulafehérvár
 • Nagyszeben
 • Brassó

A kiválasztott erdélyi városokat sokoldalú kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Az erre utazók számára elkerülhetetlen a kulturális kikapcsolódás. Ezen felül lehetőség nyílik túrázásra, gyógyfürdőzésre. Pihenésre mindenképp alkalmat nyújt.

Hét sokoldalú erdélyi város

Rögtön a határ mellett található Nagyvárad (Oradea). A határmenti város állatkerttel, számos múzeummal, templomokkal, aqua parkkal várja látogatóit.

Ezután érdemes Szatmárnémetibe (Satu Mare) utazni. Leginkább különböző vallások templomait tekintheted itt meg. Érdekes felfedezés.

Városnak ugyan nem nevezhető, de erdélyi utazásunk során érdemes meglátogatni Torockót (Rimetea). Lehetőség nyílik túrázásra, pihenésre. Egyesek szerint Torockó az a hely, ahol kétszer lehet látni a napfelkeltét.

Szintén jó célpont lehet Kolozsvár (Cluj Napoca), nem messze Torockótól. Kulturális kikapcsolódásra lehetőséget nyújt a Magyar Opera és Színház.

A kulturális kikapcsolódások tárházához csatlakozik Gyulafehérvár (Alba Iulia) is. Emellett barlanglátogatásra is lehetőséget nyújt.

Jöhet is Nagyszeben (Sibiu), a szász város. Jellegzetes építkezési stílusa mindekit magával ragad. Nem messze Szebentől található a Vöröstoronyi-szoros. Történelmi jelentősége kimagasló.

Szintén a szász városok sorához csatlakozik Brassó (Brasov). Az ismert Fekete-templom és sok más különlegesség helyszíne. Emellett a Fogarasi havasok páratlan látványt nyújt az arra járóknak.

Erdélyi szállások

Nagyváradon ajánlott a Góbé panzió, amely igazán közel hozza a székely világot. Fehér fal, zöld kisablak – mindenkinek szívet melengető.

Erdélyi szállások: Nagyvárad - Gobe Panzio

A szoba ára: 7.800 Ft 1 fő/nap. Két fő, két ágyas szoba 11.000 Ft. Három személy három ággyal 13.000 Ft-ért szállhat itt meg.

Ha nem egészen székely jellegű szállásra gondoltál más lehetőségek is vannak. A hotel Continentalban is megszállhatsz.

Erdélyi szállások: Nagyvárad - Hotel Continental NagyváradItt egy éjszaka 2 fő számára 8.300 Ft, ellátás nélkül.
Ha mégis Szatmárnémetibe utaznál családoddal vagy barátaiddal, akkor a Premier Apartment-ben ajánlott megszállnod. Két apartmant tudsz bérelni 4 férőhellyel. Ára 5.800 Ft/fő/éjszaka.

Torockón csodaszép helyen található a Dr. Demeter Béla Vendégház.

Erdélyi szállások: Nagyvárad - Nagyvárad, Demeter Vendeghaz

Félpanziós ellátás 2 személy számára és 1 éjszakára 13.000 Ft-ba kerül itt.

Erdélyi szállások: Kolozsvár - Vidalis Panzió

Ha nem állsz meg Torockón, akkor Kolozsváron a Vidalis panzióban megszállhatsz. A standard 2 ágyas szoba ára 5.400 Ft/fő. nem tartalmaz reggelit.

Hotel Confort | Erdélyi szállások: Kolozsvár
Esetleg előkelőbb szállást keresel, akkor ajánlani tudjuk a Hotel Confort-ot. Itt 8.100 Ft/fő/éjszaka a szállás.

Prestige Hotel | Erdélyi szállások: Kolozsvár

Gyulafehérváron kellemes szállást nyújthat neked a Prestige Hotel. Egy ágyas szoba 8.100 Ft-ba kerül. Ha nem egyedül mész a reggeli benne van az árban.

Horeum Butique Hotel Nagyszeben | Erdélyi szállások:

Letisztult formákkal és környezettel vár rád Nagyszebenben a Horum Butique Hotel. A Horumban 8.800 Ft/fő/éj a szállás ára.

Fortuna Panzió Nagyszeben | Erdélyi szállások

A nagyszebeni Fortuna panzió pedig egy rusztikusabbélménnyel gazdagíthat. Ellátás nélkül a szállásod itt 8.400 Ft egy éjszakára.

Felsorolásunk végén pedig itt van Brassó városa. Számos szálláslehetőség közül kiválasztottunk kettőt.

Holiday Villa - Brassó | Erdélyi szállások

A Holiday Villában két ágyas szoba 6.750 Ft/fő/éj.

Hotel Kolping Brassó | Erdélyi szállások

A Hotel Kolping franciaágyas szobája 9.100 Ft/fő/éj.

Összegzés

Annyit mindenképp megtudhattunk, hogy erdélyi utazásunk során semmiképpen nem maradunk szállás nélkül.

A kiválasztotterdélyi szállások olyan városok  turisztikai céplontjai, amelyek sokoldalú kikapcsolódást ajánlanak az arra utazóknak.

Te voltál már ezek közül bármelyik városban? Ismersz esetleg más szálláslehetőséget?

 

 

 

 

 

Székelyföldi szállások, látnivalók és lehetőségek

Székelyföld az, ami elvarázsol. A székelyföldi szállások mind-mind a helyi vendégszeretet központjai. A fenyők, a hegyek, az emberek tagadhatatlanul jellegzetes egyéniséggel rendelkeznek. A körülbelül két és fél megyét átfogó Székelyföld kellemes nyaralási és kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Egyéb székelyföldi szállások az Erdélyi szállások összeállításban is találhatók.

Legfontosabb székely városok

Aki Székelyföldre látogat, kisvárosokkal szembesülhet elsősorban. Mindegyik székely várost erdő, olykor hegyvonulat választja el egymástól.

Székelyföld térkép

A legfontosabb székely városok:

 • Csíkszereda
 • Székelyudvarhely
 • Gyergyószentmiklós
 • Sepsiszentgyörgy
 • Marosvásárhely

Székelyföldi látnivalók

A székelyföldi látnivalók kihagyhatatlan alapkövei az erdélyi utazásnak. A havasok, a kedvesen mosolygó arcok mindenkit tárt karokkal várnak. Elsősorban ajánlott bebarangolni a Hargitát, a Gyilkos-tó és Békás-szoros környékét, majd a Nyergestetőt és a parajdi sóbányát.

Látnivalók Csíkszereda környékén

Csíkszereda Székelyföld szívében helyezkedik el, mint Hargita megye székhelyvárosa. A városban csodás vonzerejű épületekkel találkozhatunk. Ilyen például a Mikó-vár, a Márton Áron Gimnázium épülete is. Ugyanakkor a megyeháza és városháza is látványos.

Mindenképpen látogassanak el Somlyó hegyére, ahol a pünkösdi búcsút tartják. A környéken fellelhető Madarasi Hargita és Hargita-fürdő, ahol mofetták szolgálnak az egészségünkre, valamint téli szezonban sí- és korcsolyapálya. A környéken helyezkedik el Tusnádfürdő, ahonnan a Szent Anna tavat látogathatjuk meg. Megér egy sétát.

 Látnivalók Székelyudvarhely környékén

A szintén Hargita megyei kisváros, Székelyudvarhely is káprázatos. Régi, magyar kor-béli építkezésével szinte visszaröpít minket az időben. A közelben helyezkedik el Korond, a kézműves vásárosok és népi keramikusok standjainak ezreivel.

Székelyudvarhely környékének a parajdi sóbánya is szerves része, és nyaralni vágyóknak ajánlott a strand is. Ezen kívül Gyergyószentmiklóstól 50 km-re csúcsosodik fölénk a Békás-szoros és a Gyilkos-tó körüli hegyek. A szerpentines hegyi hágó során a kilátás pazar. A szovátai Medve-tó nem csak medve alakjáról híres, hanem a tó vizének szuper minőségéről is.

Székelyföldi szállások

A székelyföldi szállások helyszínein magyar, román, angol nyelveken történik a kiszolgálás. Összegyűjtöttünk néhány kapós ajánlatot, az árakat is feltüntettük, de az aktuális árfolyam értékéért kattintson ide.

Szállás Csíkszereda környékén

Fűzfa Panzió

Elhelyezkedése: Csaracsó, Csíkszeredától kb. 10 km

Szolgáltatások: 10 szoba, konyha, fürdőszobák, hatalmas tágas és kellemes hangulatú ebédlő, társalgó és zöld udvar, ingyenes parkolási lehetőséggel; magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Székelyföldi szállások: Fűzfa panzió Csikszereda környékén
Székelyföldi szállások: Fűzfa panzió Csikszereda környékén

Árak: 3100 Ft/fő/éjszaka, 10 Euro/fő/éjszaka, 45 Ron/fő/éjszaka. Nagyobb csoport vagy teljes ház bérlése esetén az ár tárgyalható.

Alkalmas: Baráti és családi hétvégi összejövetelek és/vagy szilveszteri ünneplés céljaira.

Elérhetőség és egyéb részletek: Fűzfa Panzió 

Nimfa Apartments

Elhelyezkedése: Csíkpálfalva, Csíkszeredától 5 km

Szolgáltatások: szobák párok és családok részére, külön apartman.

Székelyföldi szállások: Csíkaapátfalva

Hatalmas zöld kert, mely gyerekek számára és kerti sütés-főzésre is alkalmas.

Parkolási lehetőség ingyenesen, közös konyha, fürdőszobák, nagy ebédlő és társalgó.

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: szobánként változó: 4500-34500 Ft, 15-110 Euro, 70-515 Ron között

Alkalmas: családok és párok részére, valamint nyaralásra és szilveszteri ünneplésre.

Elérhetőség és egyéb részletek: Nimfa Apartments 

Három Székely Fogadó

Elhelyezkedése: Csíkszereda

Szolgáltatások: saját fürdőszobás szobák, néhány szoba erkéllyel ellátott, csodás kilátás a hegyekre.

Magyar konyhás étterem, zöld udvar és ingyenes Wi-fi.

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: 7000 Ft/fő/éjszaka, 23 Euro/fő/éjszaka, 105 Ron/fő/éjszaka

Elérhetőségek és további részletek: +40 742 135 484

Szállás Székelyudvarhely környékén

1. Napsugár Panzió

Elhelyezkedése: Szentegyháza, Székelyudvarhelytől 25 km

Szolgáltatások: vendégszobák, étterem, bár, szauna, bel- és kültéri medence, kellemes és nyugodt környék.

szekelyfolASzékelyföldi szálláshelyek Szentegyházadi szallashelyek szentegyhaza - Napsugár Panzió

Alkalmas rendezvények és konferenciák lebonyolítására.

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: panzió és kemping áll a vendégek rendelkezésére.

Az árak 2400-10000 Ft, 8-32 Euro, 35-150 Ron között mozognak.

Elérhetőségek és további részletek: Napsugár Panzió 

2. Petőfi Panzió

Elhelyezkedése: Székelyudvarhely

Szolgáltatások: családi és privát szobák fürdőhelyiséggel, TV, étterem, bár, fitneszterem és szauna, ingyenes Wi-fi és parkolási lehetőségek a panzió területén.

Székelyföldi szálláshelyek Székelyudvarhely - Petőfi Panzió

Magyar, román és angol nyelven beszélnek.

Árak: 10000-20000 Ft, 32-34 Euro, 150-300 Ron között változnak szobatípusonként.

Elérhetőségek és további részletek: Petőfi Panzió 

További székelyföldi szállások

1. Erzsébet Panzió

Elhelyezkedése: Szováta

Szolgáltatások: káprázatos panoráma a Medve-tóra és környékére, valamennyi szobához saját fürdőhelyiség is tartozik. A szálláshelyen felszerelt konyha, ingyenes Wi-fi és grillezési lehetőség van, valamint kültéri pihenősarok.

Székelyföldi szálláshelyek Szováta - Erzsébet Panzió

Magyarul románul és angolul beszélnek.

Árak: 3000-11000 Ft, 10-35 Euro, 45-160 Ron között változnak szobánként.

Elérhetőség és további részletek: szallas+erzsebet-panzio-szovata@szallas.hu

2. Skandik Ház

Elhelyezkedése: Tusnádfürdő

Szolgáltatások: fürdőhelyiséggel ellátott szobák, grillezési lehetőség, széles hegyi panoráma, közös konyha és ingyenes parkolási lehetőség.

Székelyföldi szálláshelyek Tusnádfürdő 

Magyarul, románul és angolul beszélnek.

Árak: 6100-14000 Ft, 19-45 Euro, 90-207 között változnak szobánként/éjszaka.

Elérhetőség és további részletek: Skandik Ház

Összegzés

Felsoroltuk Önöknek, melyek szerintünk a legkapósabb székelyföldi szállások, a legfontosabb székely városok és látnivalók. A többi Önökön múlik. Székelyföld soha véget nem érő zöld fenyvesei kimondhatatlan élményekkel gazdagíthatják a nyaralását. A lehetőségek szinte végtelenek.

A felsorolt helyszínekből és szállásokból az éppen legjobb ajánlatokkal rendelkezőket soroltuk fel. Járt már Székelyföldön? Ajánlana egy szálláshelyet a társainak? Ne habozzon, mondja el!

 

 

Jóga hatása az egészségturizmusra

A jóga fej fej mellett halad a wellness és fitnesz világával. Most bekukkantunk az egészséges életmód és az egészségturizmus magyarországi helyzetébe. A jóga életmód azonban jóval megelőzte versenytársait. Ma már komoly műfaj a wellness- és egészségturizmus. Ismerjük meg közelebbről a jóga életszemlélet és a vendéglátás kapcsolatát. Lássuk, mekkora lehet a jóga hatása a mai magyar turizmusra és mik a nemzetközi aktuális trendek?

Jóga hatása az egészségturizmusra

A Wellness Tourism Wordwide megbízásából átfogó tanulmány készült a hazai wellness turizmust illetően. A jóga Magyarországon legkönnyebben ebből az irányból érhető el. A tanulmányból kiderült, hogy az egészségturizmussal foglalkozó területeken alapjában javult az életminőség és az általános kedélyállapot.

Megtudtuk azt is mik azok a lehetőségek amik a gyógy- és wellness turistákat a leginkább érdeklik.

Jóga hatása az egészségturizmusra

Jóga hatása az egészségturizmusra

 

Jóga hatása az egészségturizmusra

A jóga és meditáció az ötödik helyen áll. Forrás: itthon.hu

Mi a jóga

A jóga az önismeret tapasztalatok általi tudományaként definiálja magát. Gyakorlati, módszeres és szisztematikus technikai komponensek együttese. Célja, hogy az ember megismerje legmélyebb természetét.

A vallások azt igyekeznek meghatározni, hogy milyen életutat járjunk sok ezer éves filozófiájukkal. Ellentétben a gyakorlati tudományok, mint a meditáció, ami a jóga egyik ágazata, konkrét tapasztaláson alapulnak. Persze a kettő ugyanabból az irányból indult ki. A jóga jelentése szanszkritul egyesülést jelent. Ez értelmezhetjük önmagammal, vagy istennel való egyesülésnek is.

A jóga lényege

A jóga a nyugati tudományban, az izmok idegrendszeren keresztül végzett fejlesztésével, átstrukturálásával és finomításával az elmére is hat. Az idegrendszer szenzoros pályái is finomodnak és átstrukturálódnak a testhelyzetek gyakorlásával. Jógával fejlődnek és gyarapodnak a motoros idegek kapcsolata az agyban.

A jógáról köztudott, hogy mindennapos gyakorlása javítja az egészséget. A jóga életmód jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi.
Ennek a mozgásformának számos jótékony hatása van. Erőssé és kitartóvá tesz, növeli az ízületek mozgástartományát, ízületi gyulladások esetén kifejezetten ajánlott. Erősíti az izmokat, javítja a tartást. Hátfájás megszüntetésére is bizonyos ászanák végzése lehet a legjobb megoldás.

Jógaoktatás Magyarországon

Magyarországra 1896-ban érkeztek meg az első indiai jógik,név szerint Bhimszén Latap és Gópál Krisna. Tudásuk hazánkban csupán szóbeszéd útján tudott terjedni a rendszerváltásig. A két világháború és a kommunizmus rányomta a bélyegét az e fajta lelki gyakorlatra.

Manapság egyre többen rendezkednek be jógatáborok fogadására. Főleg Budapest a vezető jógaoktatás terén, rengeteg jóga stúdió kínálja képzéseit, megannyi jóga tanfolyam közül válogathat magának az érdeklődő.

 

 

A jóga életmód és életszemlélet

A jóga életmód lassan a nyugati kultúra egyik legelterjedtebb szabadidős tevékenységévé válik. Az egyre bővülő választék is erre hivatkozik. Németországban találkozhatunk már sör jógával, sőt kutyajógával jógával is.

A különböző „nyújtógyakorlatok” amiket mi jógának hívunk azonban csak a felszínét képezik egy sokkal mélyebb életstílusnak. A jóga életmód és az általa kölcsönzött életszemlélet bárki számára elsajátítható. De üres beszéd helyett nézzük meg inkább a tényeket! Íme.

Jóga életmód

Mire képes a jóga életmód?

A jógáról köztudott, hogy mindennapos gyakorlása javítja az egészséget. A jóga életmód jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi.
Ennek a mozgásformának számos jótékony hatása van.

Erőssé és kitartóvá tesz, növeli az ízületek mozgástartományát, ízületi gyulladások esetén kifejezetten ajánlott. Erősíti az izmokat, javítja a tartást. Hátfájás megszüntetésére is bizonyos ászanák végzése lehet a legjobb megoldás.
A jóga az egyetlen mozgásforma, mely a belső szerveket és mirigyeket is megmozgatja. Orvosi tanulmányok igazolják, hogy a test egészére, valamint a szellemi teljesítő képességre is hat.
Számos betegség kockázata csökkenthető ezáltal, többek között mozgásszervi panaszok, szív és érrendszeri megbetegedések.

Jóga a helyes életmód kulcsa

A jóga az önismeret tapasztalatok általi tudományaként definiálja magát. Gyakorlati, módszeres és szisztematikus technikai komponensek együttese. Célja, hogy az ember megismerje legmélyebb természetét.
A vallások azt igyekeznek meghatározni, hogy milyen életutat járjunk sok ezer éves filozófiájukkal. Ellentétben a gyakorlati tudományok mint a meditáció, konkrét tapasztalaton alapulnak. Persze a kettő ugyan abból az irányból indult ki. A jóga jelentése szanszkritul egyesülést jelent. Ez értelmezhetjük önmagamal, vagy istennel való egyesülésnek is.

A jóga a betegségek elűzője

Csökkenti a vérnyomást

Hatha jógával igyekeztek csökkenteni hiperaktív gyerekek magas vérnyomását, a Pennsylvania Egyetem kutatója, dr. Debbie Cohen által vezetett vizsgálat során. A gyerek, szabadidős tevékenységként, rendszeres jógaoktatáson vettek részt. Később egyértelműen alacsonyabb vérnyomást mértek és viselkedésük is javult. Ha te is magas vérnyomással küzdesz, érdemes megpróbálnod tehát ezt a jógatípust!

Javítja a szívritmuszavart

A jóga és a szívrendszeri betegségek összefüggése kapcsán, a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi karának kutatója 37 tanulmányt végzett. E kísérletek egyike egyike során 3 hónapig figyelték a résztvevők szívműködését, pulzusszámát, vérnyomását, szorongás-szintjét. Megkérték a kísérleti alanyokat, hogy legalább heti kétszer jógázzanak.
A megfigyelés végére bebizonyosodott, a szívműködéssel kapcsolatos problémák 50%-kal csökkentek. Az alanyok szívritmusa is lassult. 67 dobbanás per percről, 62 dobbanásra állt vissza átlagosan, a jógának köszönhetően. És ha ez nem lenne elég, elmondásuk alapján a szorongásuk is csökkent a mindennapokban.

Segít a fogyásban

A jóga befolyásolja a test leptin termelését, amely az energiafelvételt és elosztást koordinálja. Akik rendszeresen jógáznak, 36%-kal több leptinnel rendelkeznek. Léteznek, ráadásul különleges pózok, amelyek kifejezetten ezt a célt szolgáljak.

Sok fantasztikus hatása van testedre

A jóga képes erősíteni az immunrendszert, hatással van a hormon-, valamint az idegrendszerre, de még akár a menstruációs fájdalmakra is jó orvosság.

A jóga életmód a pozitív gondolatok tárháza

A jóga az izmok idegrendszeren keresztül végzett fejlesztésével, átstrukturálásával és finomításával az elmére is hat. Az idegrendszer szenzoros pályái is finomodnak és átstrukturálódnak a testhelyzetek gyakorlásával. Jógával fejlődnek és gyarapodnak a motoros idegek kapcsolata az agyban.
A test és az elme nem két egymástól elkülönülő dolog, hanem egy egység. A jóga ettől olyan hatékony, amilyen.

Ami a testtel történik, az az elmével is megtörténik és ami az elmével történik az hat a lélekre.

Ha kiegyensúlyozott és teljes életet szeretnénk élni, nem szabad elhanyagolni egyiket sem. A jóga életmód mind háromra hatással van, így érthető hogy általa fogékonyabbá, érzékenyebbé és éberebbé válunk erre a varázslatos jelenségre, az életre.

4 extrém szabadidősport

Sokak számára a szabadidősport egyet jelent az adrenalinnal. Felpörög a vérkeringés, az extrém sportoló érezni véli a testét behálózó idegpályákat, miközben őt ez megnyugtatja Akár minden pörgetős cucc, az extrém szabadidősport is képes függővé tenni annak élvezőjét. Ha azon gondolkodik hogy belépne az adrenalinfüggők kalandvágyó közösségébe, itt megteheti az első lépést.Nézzünk hát az extrém sport kulisszái mögé.

Irány az extrém szabadidősport világa

Olyan embernek tartja magát aki szereti az aktív szabadidős tevékenységeket? Vonzódik az extrém szabadidősportok iránt? Esetleg már arra is elkötelezte magát hogy ne csak álmodozzon ezekről, hanem utána is járjon lehetőségeinek? Nem döntött még arról hogy pontosan mibe is fogjon bele? A következő cikk segíthet mérlegelni. A legnépszerűbb 4 extrém szabadidősport, árait és rizikófaktorát mutatja be.

Siklóernyő repülés, mint szabadidősport

A siklóernyőzés hivatalosan nem tartozik az extrém sportok közé, mégis sokan akként tekintenek rá. “Extrém” voltát nem veszélyessége, sokkal inkább a repülés hétköznapitól eltérő közege adja.

Siklóernyő reülés, mint szabadidősport
Egy extrém sport madártávlatból.

Fajtái a siklóernyő, tandem siklóernyő, és a motoros siklóernyő.
1-2 alkalmas érdeklődőknek az ugrás és repülés profi kíséretében történik. Ezek ára 10-30 ezer forint között ingázik, veszélyesnek viszont egyáltalán nem mondható a gyakorlott ugró irányítása miatt.

A komolyabb érdeklődők 3 vagy több napos alaptanfolyamon, majd később több haladó tanfolyamon vehetnek részt. Itt a képzések ára általában 80 ezer forint körül mozog, viszont az adrenalin is magasabb. Egy alap tanfolyam elvégzésével már telesen magunkra, illetve a szélre utalva „szárnyalhatunk” korlátlan alkalommal.

A Német Függővitorlázó Szövetségtől (DHV) Statisztikája alapján a repülések 1% a végződik könnyebb sérüléssekkel, míg a súlyosabb sérülések száma 0.3% százalék.

Vadvízi evezés, a gyors folyók szabadidősportja

A vadvízi evezést már jóval extrémebb szabadidősportnak tekintik. Az 1950-es évektől pedig, az egyik legnépszerűbb csoportos extrém szabadidősportnak. Hazánkban a vadvízi evezés más néven rafting, nem űzhető, viszont a környező országokban, Ausztriában és Szlovéniában, annál inkább.

Általában két napos túrákon vesznek részt a csoportok, amiknek ára 20-50 ezer forint között mozog.

Vadvízi evezés, a gyors folyók szabadidősportja
A vadvízi evezés egyszerre adrenalin termelő, mókás és egyben csapatépítő szabadidősport.

 

Kategóriáiban a vadvízi evezést 6 részre osztották.

Az első két tökéletesen biztonságos, kategóriában kis távokra lehet számítani. Manőverezési gyakorlattal és kevés sziklával. A 3. és 4. kategóriában már igazi raftingról beszélhetünk, rázósabb terepekkel. Itt előfordulhatnak kisebb sérülések de nem kell megrémülni.

A vadvízi evezés utolsó két szintje kizárólag a gyakorlott vadvízi evezőknek való .Már vízesésekkel és kikerülhetetlennek tűnő sziklákkal találja szembe magát az ember. Itt nyilván a rizikófaktor is magasabb.

Búvárkodás misztikus élményt nyújtó szabadidősport

A búvárkodás élményének űzésére itthon tisztább tavainkon van lehetőség. Külföldön Horvátországban, illetve a Vörös-tenger környéke a legelterjettebb.

A búvárkodás misztikus élményt nyújtó szabadidősport
Egy új világ tárul a búvár szeme elé.

Hazánkban a fővárosban rengeteg lehetőség van búvártanfolyamok elvégzésére kb. egy hónap igénybevétele mellett. A tanfolyamokon az érdeklődő megismerkedik a felszereléssel, megtanulja a vízalatti jelbeszédet és gyakorolja a merüléseket. A tanfolyamok általában 40-70 ezer forint között mozognak.
Külföldön részt vehetünk gyorstalpaló búvár képzéseken is, ahol az oktatók felügyelete mellett tudunk merülni. Ezeken a fél napos utakon általában jól bejáratott gyönyörű merülőhelyekre juthatunk el fejenként kb. 20 ezer forint ellenében.

A búvárok balesetei általában a szabályok megszegéséből fakadnak, de ha ezeket betartjuk a kockázat nagyon minimális.

Szabadiőspot a világ tetején: a hegymászás

A hegymászás vagy másik nevén alpinizmus ugyancsak a halállal való cimborálás.Ha valaki rászánja magát hogy meghódítsa földünk legmagasabb csúcsait, azt már bármiféle szerénység nélkül nevezhetjük exrtém sportolónak.

Hegymászás, mint szabadidősportja
Akinek a szabadidő is a csúcsra törésről szól, annak a hegymászás az ideális szabadidősort.

Hosszában a néhány napos túráktól akár az egy hónapos expedíciókig is kiterjedhet, a mászás hosszától és nehézségétől függően.

Nagyon fontos a jó felszerelés kiválasztása akár gyalogtúráról akár sziklamászásról esetleg a keményebb gleccser és magashegyi hegymászásról beszélünk. Ezzel kapcsolatban érdemes egyeztetni a témában jártas túravezetővel.

Az árak is igen változatosak ebben a sportágban. A túrák hosszával a néhány 10 ezer forintól akár a fél millió forintig is kiterjedhetnek.
A 4 felsorolt kategóriából az alpinizmus tűnhet a legveszélyesebb szabadidős tevékenységnek. A gleccser vagy magashegyi hegymászásról nem is beszélve.

Mégsem kell tartani attól hogy akármelyik pillanatban leeshetünk mivel ezeken a túrákon általában a csoportok egymáshoz erősítve és sok biztosító kötél használatával végzik a mászást.

Összegzés

Mint látható az extrém sportok skálája a tengerek mélyétől a felhők fölé terjed. Biztos vagyok benne hogy e aktív szabadidős tevékenységek mindegyike egy életre szóló élményt nyújt. Már csak bátorságunkon és a pénztárcánk vastagágán múlik hogy a szabadidősport tárházából melyiket választjuk.

 

Tanyasi vendéglátás dióhéjban

A tanyasi vendéglátás Magyarországon egyre elterjedtebbé válik, mind a vendéglátósok számának a szállások minőségének növekedése, mind a megfizethető árak miatt. Nem ritkaság, hogy aki egyszer megtalálja álmai tanyasi szállását ott visszajáró vendéggé válik.

Örök barátságokat köt a helyiekkel, esetleg egy e-fajta helyhez hasonló kép alakul ki a fejében, jövőjét, öreg korát illetően.

A tanyasi turizmus története

A Tanyasi turizmus története hazánkban az 1930-as években bontakozott ki, miután az I. világháborúban elvesztettük, a turisztikai központoknak használt tengerpartot, és Erdélyt. Ekkor főleg a Balaton környékén, a Mártában, a Bükk-vidékén és a kedvező éghajlatú, és tájú, Dél-alföldi helyek voltak népszerűek.

Az ország üdülési igényeinek kb.35%-át falvak elégítették ki. Főleg nagyvárosi gyermekes családok számára voltak érdekesek a tanyasi turizmus lehetőségei, ahol a városi gyerekek részeseivé válhattak a falusi életnek, megismerhették a mezőgazdaság, és az állattartás alapjait. A városi élet pörgése után a felnőttek is kiszakadtak végre a dolgos hétköznapokból, élvezhették a természet nyugalmát.

A II. Világháború kitörésével ez a folyamat megszakadt a falusi „üdülés” kényszerhelyzetté vált a kitelepítések miatt, a családos gyerekek egész nyarakra költöztek falusi rokonaikhoz. A tanyasi vendéglátás fogalma ezután hosszú ideig az egyszerű szoba kiadásban merült ki.

Tanyasi vendéglátás Magyarországon

Hosszú csendet követően a tanyasi vendéglátás, Magyarországon a 90-es évek elején kezdett el újra kibontakozni a FTOSZ (falusi turizmus országos szövetsége) megalakulásával.

A tanyasi szálláskeresők indoka, hansonló mint a két világháború közötti időszakban. A házaspárokat és nyugdíjasokat a nyugalom és a természet friss levegője hívogatja ezekre a helyekre. A falusi turizmus nagycsaládos hívei nyagyapáink volt hétkönznapjait, tevékenységeit szeretnék megtapasztalni, az állatenyészés a mezőgazdaság vagy akár a nomádabb ősmagyar életmód megismerésén keresztül.

A vendéglátók általában nyitott, idősebb házaspárok, vagy nagy családosok ahol, több generáció él együtt. Ezen famíliák szívesen mutatják meg városi embertársaiknak, hogy a hús sem az áruház polcán terem, egy disznóvágáson keresztül. Esetleg hogy milyen érdekes kis tasakban rakja elénk az anyatermészet a borsót, belevonva ezzel mindennapi tevékenységeikbe.

A tanyasi nyaralás élménye

Egy tanyasi nyaralási élmény, merőben más mint ha elmennénk egy 5 csillagos luxus szállodába, ahol folyamatosan a pénztárcánkat figyeljük azon izgulva nehogy megkívánja a gyerek a méregdrága fagylaltot.

Egy másik szempontot figyelembe véve egy ilyen helyen a „kikapcsolódás” fogalom, az elektromos eszközök és gépek kikapcsolását is jelentheti. Ajánlatos megfigyelni az ilyen tanyavilágban élő emberek egyszerű de mégis sokkal nyugodtabb életét.

Mi is néhány telefon és laptop nélkül eltöltött nap után, sokkal vidámabbak tudunk lenni,a csöndben és néhány aktív szabadidős tevékenységen keresztül, sokkal tisztábban halhatjuk saját gondolatainkat.

Tanyasi turizmus állatokkal

Kisgyerekes szülőknek ajánlott a tanyasi turizmust állatos környezetben megvalósítani. Rengeteg szálláshelyet találhatunk, ahol reggelente kakas kukorékolásra és szamárbőgésre kelhetünk.
Általában falusi környezetben, találkozhatunk lovakkal, kecskékkel, bárányokkal. Nem ritka a házak körül a cica, pulikutya, csirke, kiscsibe,amik etetése, takarítása nem csak a kicsik számára lehet élvezetes

Tanyasi vendéglátás konkrét menete

Mivel a tanyasi vendéglátás általában családoknál történik. Konkrét menetét tekintve manapság ajánlatos interneten utánanézni az általunk kiválasztott helyszínnek.

Sok hazai oldal foglalkozik ezen helyek ismertetésével.Itt képeket, elérhetőségeket, a szolgáltatás minőségét és árait találhatjuk meg. Én személy szerint javaslom telefonon felhívni a vendéglátót, ezzel is nagyobb képet kapva arról, milyen emberek körébe utazunk el. Jobb félni mint megijedni.

A tanyasi vendéglátás alapvetően, egyre népszerűbb kikapcsolódási lehetőségnek bizonyul hazánkban. Központi szerepet nem valószínű hogy bármikor is betöltene a köztudatban, éppen eme tanyák eldugott, ritkán lakott jellege miatt.

Véleményem szerint mindenkinek érdemes kipróbálni ezt a megszokottól eltérő pihenési formát, majd elfeledett kultúránk megismerése, vagy akár a pihenés új formájának felfedezése céljából.

 

Városi élet előnyei és hátrányai

Gyakran hallunk érvelgetéseket a városi  élet és a vidéki mellett vagy ellen. Most összeszedtük a legfontosabbakat, hogy mielőtt egy fontos költözésre szánnád magad, még egyszer alaposan átgondolhasd, hogy biztosan neked való-e a vidéki élet.

A városi élet előnyei és hátrányainak összevetése

A városi élet előnyei

 • A városi életben a munkalehetőség jobb – A városok esetében, amit legelőször érdemes kiemelni, mint pozitívumot, hogy könnyebben munkát lehet találni.

 

 • A városi fizetések magasabbak – A nagyvárosi fizetések gyakran magasabbak a vidékiekhez képest. Itt kell megjegyezni, hogy itt kell megjegyezni, hogy a nagyvárosi élet jóval drágább is. A lakás és albérlet árak jóval magasabbak, ráadásul a városokban jóval többen is keresnek lakást, így a megfelelő lakás megtalálása sokkal nehezebb.

 

 • A vásárlás könnyebb  -A nagyváros előnye az is, hogy megannyi bolt, divatáru üzlet, étterem és szórakozóhely áll rendelkezésre.

 

 • Az oktatási infrastruktúra fejlettebb a városokban  -A családosok számára előny, hogy számtalan óvoda és iskola közül válogathatnak.

 

 • A nagyvárosi oktatás nagy eséllyel színvonalasabb a vidékinél

 

A városi élet hátrányai

Az ingatlanok és az albérleti díjak a városokban jóval magasabbak. A családosok többsége kertes házról álmodik, de anyagi okok miatt panel illetve társasházi környezetben kényszerülnek gyermekeiket felnevelni.
Ha röviden szeretnénk összefoglalni, számos betegség kialakulásáért tehetjük felelőssé a nagyvárosi életet, és az azzal járó életformát. 1900-ban a világ népességének csupán 14 százaléka volt városlakó, három évvel ezelőtt ez a szám már elérte az ötven százalékot, míg az ENSZ előrejelzése szerint ez az arány 2050-re eléri a 70 százalékot.

Kutatások

Több kutatás is foglalkozott a csecsemők egészségi állapotával, összehasonlítva a városban, illetve a vidéken született babákat. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy azok a csecsemők, akik nagyvárosban születnek, rosszabb egészségi állapotra – beleértve a mentális egészséget is – számíthatnak, mint vidéken élő társaik.

A városi lét ugyanis nagy kockázatot jelent, különféle mentális betegségek, ízületi gyulladás, szívbetegségek, rák és termékenységi problémák társulhatnak ehhez az életmódhoz. A városi levegő már magzati korban károsíthatja az egészséget, és egy életre meghatározhatja a rosszabb egészségi állapotot.

Tavaly, laboratóriumi vizsgálatokban az Ohio Állami Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a városi szennyeződések anyagcsere-változásokat okozhatnak kisgyermekeknél, amelynek eredményeként megemelkedik a vércukorszint, és megnő a kockázat az inzulinrezisztencia kialakulására.

A kutatás vezetője Qinghua Sun, megfigyelte, hogy ezek a szennyező anyagok a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezetnek. Mégpedig úgy, hogy a finom kémiai részecskék gyulladást okoznak.

Az pedig csak ront a helyzeten, hogy a legtöbb gyermek sosem hagyja el a városi környezetet. Brit statisztikai adatok szerint minden ötödik fiatal még sosem járt vidéken, míg további 17 százalék egyszer vagy kétszer volt. A város ráadásul együtt jár azzal, hogy beltéri életet élünk. És ennek is meglesz a következménye.

Azok a gyermekek, akik többnyire a lakásban tartózkodnak, nagyobb esélyük van a rövidlátásra, amiből vakság is kialakulhat későbbiekben. Ezért pedig a napfény hiánya tehető felelőssé. A napfény hatására termeli a retina a dopamint, amely megakadályozza a szem túlzott növekedését. Emellett a fény hatására a pupilla összehúzódik, ezáltal megnövekszik a látásélesség

Az is bizonyított, hogy a városi gyermekek nagyobb eséllyel lesznek allergiások, asztmások, mint vidéki társaik. Ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a betonrengetegben kevesebb a pocsolya, így nem is találkozik az immunrendszer azokkal a talajban található baktériumokkal, amely megedzhetné. A legújabb kutatások ráadásául azt állítják, hogy a városi anyák már az anyaméhben növekvő csöppségnek átadhatják az allergiára való hajlamot.

A városi élet pszichés hatásai

A mentális betegségek valószínűbb kialakulását a sok stresszel magyarázzák a szakembereké. Skizofréniát és szorongásos zavarokat okozhat. Glyn Lewis londoni pszichiáter szerint a skizofrénia előfordulása kétszer nagyobb a városi férfiaknál, mint a vidéken nevelkedetteknél.

A városlakó embereknél a hangulati zavarok – bipoláris zavar, depresszió – is nagyobb eséllyel alakulnak ki, számszerűsítve 39 százalékkal magasabb a kockázat, és 21 százalékkal nagyobb az esély a szorongásos zavarokra, mint a pánikroham, extrém fóbiák, rögeszmék.

A városi fiatal nők ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek bulímiában, az étkezési zavarok egyik leggyakoribb formájában – a British Journal of Psychiatry lapban megjelent tízéves kutatáson alapuló tanulmány szerint. Az év elején német kutatók arról számoltak be, hogy a városi ember agyában is vannak eltérések.

Agyi képalkotó vizsgálatokkal kimutatták, hogy az amygdala, és a cinguláris kéreg – mindkét agyi terület részt vesz az érzelmek és szorongás szabályozásában – igen aktív lett a a városlakóknál, amikor stresszel szembesültek. A vidékieknél sokkal enyhébb reakciót figyeltek meg. Gyermekeknél pedig nagyobb eséllyel alakul ki figyelemzavar.

A zöld környezet hiánya is hatással lehet az egészségünkre. Egy elmélet szerint – biofília – az emberi fejlődés során kialakult a zöld környezet iránti ragaszkodásunk, és idegesek leszünk, ha megfosztanak tőle. Frances Kuo, az Illinois Egyetem pszichológusa is kiállt ez elmélet mellett. Ő vizsgálta például a hiperaktivitással küzdő gyermekeket, és azt találta, hogy már egy húszperces séta is sokat segített, javult a figyelem. A legtöbb városlakó azonban túl elfoglalt ehhez a terápiához.

Aktív szabadidő a belső béke kulcsa

Az aktív szabadidő hasznos eltöltése sokkal pihentetőbb, mintha az ember a tévé előtt lustálkodna. Ha szellemileg és testileg is lefoglaljuk magunkat a szabadidőnkben, az hatással van jellemfejlődésünkre és agyunkat is frissen tartja. Amennyiben folytatunk olyan tevékenységeket, amelyek erre irányulnak, akkor a hétköznapi taposómalom kihívásait is sokkal könnyebben fogjuk venni. Efféle felfogással rendelkező szülőknek érdemes gyermekeiket már egész korán elkezdeni erre az életmódra nevelni.

Aktív szabadidő eltöltése

Az aktív szabadidő fogalma

Az aktív szabadidő fogalma összességében azokat a foglalatosságokat gyűjti össze, melyekben az egyén azért vesz részt, hogy épülhessen. Mindez úgy, hogy közben kipihenhesse magát, szórakozzon, képezze magát és ápolja társas kapcsolatait. A régebbi korokban az embereknek nem volt túl sok szabadideje, mert gyakorlatilag az egész életüket a munka tette ki. Az első aktív szabadidős tevékenységek közé tartoztak tipikusan a kirándulások, kulturális programok és sportesemények látogatása vagy éppen maga a szabaidő sportolás. Napjainkban egyre gyakrabb a jóga gyakorlása is. A jóga tipikusan segíti a külső és belső egyensúly megtalálását. Éppen ezért ma már oly sok jógaközpont nyílik, csak győzzön az ember válogatni a különféle jógastúdiók között.

Aktív szabadidő jóga gyakorlás által

Mindenképpen érdemes beiratkozni egy sport klubba vagy egy jógaiskolába, hogy kialakítsuk a sport és jóga gyakorlásának mindennapi rutinját. Akár otthon is tanulhatunk, online jóga és sport oktatói anyagok is rendelkezésre állnak, mint amilyen ez a jóga tudásanyag is.

 

Az aktív pihenés fogalma

Az aktív pihenést folytató személy a választott tevékenységet befolyásolja, illetve annak tevőleges résztvevője. Ez szorosan kapcsolódik a szellemi tevékenységekhez. Tölthetjük időnket olvasással, festéssel vagy akár futással. Ezek mind frissen tartják és fejlesztik meglévő készségeinket, illetve olyan rejtett képességekre lelhetünk rá saját magunknál, melyekről előtte tudomásunk sem volt. Egy választott sportnál fontos a mértékletesség, ugyanis ebben az esetben a testmozgás nem a kifáradást kívánja elősegíteni, hanem a cél a pihenés.

Aktív szabadidő vízitúrás kuránduláson

A passzív pihenés

A szabadidő passzív eltöltése nem igényel nagyobb testi vagy szellemi erőfeszítést és általában nincs különösebb célja vagy végeredménye. Ilyen például az alvás, lustálkodás, vayg amikor cask úgy bámulunk ki a fejünkből. Ezek leginkább otthonülős, a túljhajszolt életmódtól való belefásultság és sztressz velejárói. Megfelelő alvásmennyiséggel megvannak ezeknek is a maga előnyei, de egészségmegőrzés szempontjából közel sem építő.

A pihenés fontossága

Nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy kielégítő mennyiségű pihenésben legyen részünk. Sok betegség kiindulópontja az alváshiány és a túlhajszolt életmód. Tudnunk kell, hogy a délutáni alvás érdemben nem pótolja az éjszakai alvás hiányát. Ugyanígy nagyon fontos az álmodás folyamata, melynek segítségével feldolgozzuk a minket napközben ért történéseket, eseményeket. Az alacsony alvásmennyiség kihat a nappali teljesítményünkre és hosszútávon pszichés problémákhoz vezethet.

A szabadidő hasznos eltöltése

A kereskedelmi tévékből áradó műsorok nézése, a lehető legrosszabb formája annak, hogy agyunkat kikapcsoljuk. Érdemes az embernek olyan barátokkal körülvennie magát, akikkel eljárhatunk közösen például sportolni, könyvtárba stb. Napjaink fiatalságára nem ez a jellemző. Mindent eluralnak a PC játékok és az okostelefonok. Ez önmagában nem feltétlenül baj, de itt is meg kell találni a helyes arányt, hogy mennyi időt is érdemes ezekkel a dolgokkal eltölteni. Egy számítógépes játéktól mindent tálcán kapunk. Viszont egy jó könyv megmozgatja a fantáziánkat , javítja a képzelőerőnket, növeli a szókincset és a fogalmazáskészséget.

Akárhonnan is nézzük, ideje lenne levetkőzni a hazai szokásokat és fel kell ismerni azt, hogy valóban az aktív szabadidő a belső béke kulcsa. Sajnos a felsőbb vezetésnek nem érdeke, hogy ezt támogassa. Az emberek torkán szinte leerőszakolják az agybomlasztó tv műsorokat, szappanoperákat, tehetségkutatókat, de aki egyszer ráérez arra, hogy milyen jól tud esni egy könnyed délutáni sport vagy jóga, esetleg egy tartalmas könyv, az jó eséllyel nagyon sokat javíthat a saját életminőségén.